Cum se implementeaza functia de failover si grupurile de redundanta folosind facilitatile sasiului Selenio.

Datorita tehnologiei avansate folosite in sasiul Selenio dar si in controlerul acestuia, in interfata de configurare se pot crea grupuri de redundanta pentru modulele de acelasi tip, acomodate in aceslasi sasiu.
Procedura de failover (comutarea de un modul primar la unul de backup) se realizeaza automat de catre controlerul sasiului, in cazul in care acesta sesizeaza o defectiune majora a modulului primar sau chiar lipsa acestuia, modulul de backup luand locul modulului primar intr-un timp foarte scurt. In momentul in care modulul de backup ia locul unui modul primar, acesta preia toate setarile modulului primar care dupa executarea procedurii de failover poate fi scos din sasiu pentru a fi reparat sau inlocuit.
Pentru a nu induce in eroare operatorul sistemului la executarea procedurii de failover modulul de backup, pe langa faptul ca preia toate sarcinile si setarile modulului primar, preia si locul acestuia in meniul de configurare slotul corespondent modulului de backup aparand a fi gol, pe cand slotul modului defect aparand a fi functional toate setarile aplicate acestuia fiind de fapt aplicate modulului de backup.

Un alt avantaj este faptul ca modulele folosite ca backup pot indeplini alte functii in sistem pana in momentul in care unul din modulele primare pe care le protejeaza se defecteaza.

Crearea grupurilor de redundanta a modulelor se face in meniul de configurare al controlerului in submeniul Redundancy - Create Redundancy Group.

selenio failover menu
Conditia pentru a putea crea un Redundancy Group (grup de redundanta) esta ca modulele asociate acestuia sa fi de acelasi fel, sa aibe aceeasi versiune de firmware si sa existe cel putin un modul de backup.
Se pot seta diferite tipuri de redundanta de la n+1 la n+m, conditiile ce trebuiesc indeplinite sunt existenta a minim un modul de backup pentru fiecare grup de redundanta creat si modulele ce fac parte din grup sa fie acomodate in acelasi sasiu.
In momentul in care modulul primar defect este inlocuit sau a fost reparat,se poate reveni la configuratia initiala, ambele module reluandu-si activitatea de dinaintea procedurii de failover, folosind butonul de "Failback" din meniul de configurare al controler-ului in submeniul Redundancy – Module.
Mai jos va prezentam doua exemple de multiplexare unul folosind doar modulele primare(fig1) fara backup si al doilea folosind cate un modul de backup pentru fiecare tip de modul din sasiu(fig2).

selenio failover diagram

In figura 1 este prezentat un MUX cu 9 servicii de la 9 encodere si un singur multiplexor, fara modul de backup pentru encodere si nici pentru multiplexor. In acest caz in situatia in care unul din encodere se defecteaza rezulta pierderea imediata a unui serviciu de pe MUX, insa in situatia in care multiplexorul se defecteaza rezulta pierderea imediata a MUX-ului respectiv a tuturor serviciilor acestuia.

In figura 2 este prezentat un MUX cu 9 servicii de la 9 encodere plus un encoder de backup si un multiplexor plus un multiplexor de backup. In acest caz in situatia in care unul din encodere se defecteaza este complet protejat de encoderul de backup, la fel si in situatia in care multiplexorul primar se defecteaza multiplexorul de backup ii va prelua toate setarile si sarcinile in cateva secunde.

Simuland aceasta situatie in showroom-ul nostru, folosind encodere de tipul ENC1 si 2 multiplexoare MDX2 DVB-T2, iar conexiunea intre encodere si multiplexoare fiind de tipul multicast, am obtinut 5 secunde perioada de black-out pentru un serviciu in cazul de failover pentru un encoder si tot 5 secunde de blackout pentru tot MUX-ul in cazul de failover pentru multiplexor.

 

Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.