Este prezentata o solutie de implementare a unui head-end regional DVB-T2, varianta redundanta realizata in doua sasie Selenio MCP de 3RU.
Constructia acestui Head-End se bazeaza pe capacitatea de redundanta automata a sasiului Selenio MCP, modulele de acelasi fel formand grupuri de redundanta N+1.
Cele doua sasie sunt organizate dupa cum urmeaza:
1. Selenio MCP #1 va fi populat cu 11 encodere si va fi configurat ca 10 main + 1 backup.
In aceasta configuratie vom crea un grup de redundanta in interiorul sasiului in care encoderul de backup va fi configurat sa protejeze cele 10 encodere main astfel incat daca unul din encodere va avea probleme, configuratia acestuia va fi automat preluata de encoder-ul de backup declansand starea de failover. Atunci cand pentru un encoder main este initiata starea de failover, encoderul de backup preia toate setarile acestuia inclusiv pozitia in slot in interfata web. Singura operatiune care trebuie efectuata de catre operator in acest caz fiind schimbarea semnalului de la intrarea encoderului defect la intrarea encoderului de backup. In cazul in care semnalele de la intrarea encoderelor provin dintr-un router ce poate fi comandat prin telnet, sasiul Selenio poate fi configurat sa comande acest router, in acest caz nemaifiind necesara interventia operatorului pentru comutarea semnalului la intrarea encoderului de backup.
Selenio MCP #1 cu 10 + 1 encodere
2. Selenio MCP #2 va fi populat cu 4 demodulatoare (3 main + 1 backup) si 2 multiplexoare (1 main + 1 backup). In aceasta configuratie vom crea 2 grupuri de redundanta, unul pentru demodulatoare in care demodulatorul de backup va fi configurat sa protejeze cele 3 demodulatoare (main) luand locul oricaruia dintre ele in cazul unei defectiuni si un al doilea grup pentru multiplexoare. In cazul multiplexoarelor avem 2 optiuni:
- optiunea 1 - folosim aceeasi schema de redundanta ca la encodere si demodulatoare configurand multiplexorul de backup pentru a prelua configuratia multiplexorului main in cazul unei defectiuni a acestuia
- optiunea 2 - configuram ambele multiplexoare sa functioneze simultan cu aceleasi setari, iar iesirile acestora vor fi conectate la o unitate de comutare automata (ACO=Automatic Changeover Unit).
In ceea ce priveste semnalele la intrare, pentru demodulatoare se aplica aceeasi procedura ca la encodere, sursa de la intrarea demodulatorului de backup va trebui schimbata de catre operator sau in cazul in care exista un router RF ce poate fi comandat prin telnet, schimbarea sursei se poate face automat.
Pentru multiplexoare, datorita faptului ca achizitia streamurilor la intrare se face prin IP, nu este necesara nici o operatiune de schimbare a streamurilor la intrare in caz de failover.
Selenio MCP #2 cu 3+1 demodulatoare si 1+1 multiplexoare
Folosind acesta configuratie de Head-End, spatiul ocupat in rack va fi de doar 6 RU, iar puterea consumata de cele 2 sasie va fi de maxim 1500 W ceea ce reprezinta o reducere semnificativa fata de alte solutii de Head-End - nu doar pentru spatiul necesar in rack ci si pentru consumul de energie - mai ales daca luam in calcul si capacitatea aerului conditionat pentru mentinerea temparaturii scazute pentru 2 sasie de 3 RU in comparatie cu alte solutii instalare in 1-2 rack-uri.
Spatiu necesar
Pe langa toate acestea putem observa din imaginile de mai sus ca dupa alocarea spatiului necesar in sasie a modulelor din configuratia Head-End-ului ne mai raman 11 sloturi libere in cele 2 sasie. Aceste 11 sloturi pot fi populate cu orice module Selenio MCP care pot fi folosite fie pentru dezvoltarea viitoare a Head-End-ului, fie pentru alte scopuri necesare in locatia unde sunt instalate cele 2 sasie. Modulele disponibile ce se pot adauga in sloturile libere pot fi procesoare de imagine si de sunet duale (pentru a imbunatati calitatea semnalelor si a le converti fie de la analog la digital fie de la SD la HD sau invers), decodere (pentru a decoda streamurile provenite fie de la demodulatoare fie de la alte surse prin IP, ASI sau conexiune interna), encodere sau decodere de contributie pe 10 biti si bineinteles oricare din modulele deja existente pentru a personaliza Head-End-ul conform cu cerintele.
Schema bloc
Am obtinut asadar un Head-End full redundant in doar 6RU care accepta si viitoare upgrade-uri hardware in limita a 11 sloturi, la baza caruia sunt doar 2 sasie full redundante atat din punct de vedere al alimentarii cat si a controllerelor si a porturilor de ethernet.
Pe langa toate acestea un lucru foarte important este acela ca in aceasta configuratie nu este necesar un sistem de management extern, controller-ul Selenio ocupandu-se de tot, de la monitorizarea parametrilor de baza din interiorul sasielor pana la crearea de conexiuni interne intre module si crearea de grupuri de redundanta in interiorul sasiului. Frumusetea acestor grupuri de redundanta in interiorul sasiului Selenio consta in flexibilitatea pe care acestea o ofera. Se pot crea mai multe grupuri de redundanta pentru diferite tipuri de module in acelasi frame, se pot stabili oricate module de back-up pentru oricate module main si prioritatea in care acestea inlocuiesc modulele main. Un alt lucru foarte important este ca modulele folosite ca backup pentru celelalte module pot fi folosite ca orice alt modul pana in momentul in care este nevoie sa preia functia unui alt modul, trebuie doar sa se tina cont ca functie pe care o indeplineste pana in momentul failover-ului sa fie una la care se poate renunta pana la inlocuirea sau repararea modulului main defect.
Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.