Solutie de implementare a unui head-end regional DVB-T2 utilizand un singur sasiu de dimensiune 3RU.

Exista numeroase situatii in care un Head-End regional trebuie sa asigure transmiterea unui numar mic de programe, cazuri in care nu sunt necesare o multitudine de echipamente organizate intr-un numar mare de rack-uri.
Pentru un numarul maxim de 10 canale un Head-End poate fi destul de compact.
Mai jos este prezentata o solutie de "Head-End in a box" intr-un sasiu de 3 RU, folosind sasiul Selenio MCP.

Cu ajutorul unui singur sasiu Selenio MCP se poate configura un Head-End complet insa datorita numarului limitat de sloturi, cu cat se doresc mai multe operatiuni cu atat numarul de canale multiplexate va fi mai mic.
Platforma Selenio ofera posibilitatea de a demodula si decoda semnalele provenite de la diverse surse - satelit, IP sau ASI. Dupa decodare semnalele in banda de baza pot fi procesate, corectate, up-convertite/down-convertite dupa care sunt encodate si multiplexate (sau multiplexate direct de la iesirea demodulatorului daca nu se doreste modificarea stream-ului deja encodat). La toate acestea se adauga si functiile sasiului Selenio cum sunt configurarea tuturor modulelor din sasiu din aceeasi interfata, interconectarea intre module folosind magistrala interna si bineinteles grupurile de redundanta din interiorul sasiului.
In concluzie se poate construi un Head-End complet intr-un singur sasiu Selenio MCP fara a fi nevoie de alte echipamente externe.
Pentru exemplificare prezentam o configuratie de Head-End regional instalata de catre noi pentru a alimenta un emitator DVB-T2 configurat pentru o modulatie de 256-QAM si Code Rate de 5/6 care permite transmiterea unui buchet de canale cu o rata de bit totala de pana la 50 Mb/s. Acest Transport Stream poate fi:
- un buchet de 20 canale SD de 2.5 Mb/s sau
- un buchet de 10 canale HD de 5 Mb/s sau
- un buchet mixt de 6 canale HD de 5 Mb/s + 8 canale HD de 2.5 Mb/s.
Asadar intr-un sasiu Selenio echipat cu 1 multiplexor MDX2 care trebuie sa faca parte din orice configuratie de head-end, se vor folosi 10 encodere ENC1 si 3 demodulatoare duale SEL-2DEM.


Organizarea modulelor in sasiul Selenio MCP

In aceasta configuratie cele 10 encodere sunt folosite pentru a encoda 10 semnale SDI (SD sau HD in functie de bitrate-ul disponibil) pentru a furniza multiplexorului prin magistrala interna a sasiului 10 canale compresate gata pentru a fi multiplexate. Celelalte canale vor fi asigurate de catre cele 3 demodulatoare duale cu ajutorul carora se pot extrage canalele provenite de la satelit dintr-un semnal modulat DVB-S/DVB-S2. Asadar cu ajutorul celor 3 demodulatoare se pot demodula 6 frecvente diferite de satelit din care se pot selecta canalele ce se doresc a fi multiplexate care vor fi transmise prin magistrala interna direct catre multiplexor.


Schema Bloc

Folosind aceasta configuratie se obtine un Head-End capabil de a transmite minim 16 canale SD si HD in conditiile in care de la fiecare semnal DVB-S/S2 aplicat la intrarea demodulatoarelor se doreste retransmisia a cate unui singur canal. In cazul in care se doreste retransmisia mai multor canale de la demodulatoare, acestea pot fi de asemenea trasmise prin magistrala interna a sasiului Selenio pentru a fi multiplexate.
Singura restrictie in ceea ce priveste numarul de canale multiplexate pentru a fi transmise este ca suma ratelor de bit sa nu depaseasca valoarea maxima a Transport Stream-ului de la iesirea multiplexorului - care poate varia in functie de destinatia Transport Stream-ului.
De retinut faptul ca ratele de bit pentru canalele SD sau HD pot varia in functie de tipul canalului si de calitatea ce se doreste a fi transmisa. Asfel din experienta noastra cu encoder-ele Selenio de tip ENC1 putem spune ca la un bitrate de 1,5-1.75 Mb/s pentru un canal de stiri se obtine o imagine la o calitate demna de a fi transmisa clientilor finali.
Bineinteles ca atunci cand se urmareste folosirea la maximum a latimii de banda a unui emitator DVB-T2 exista si unele limitari de care trebuie sa tinem cont cum sunt faptul ca nu toate set top box-urile DVB-T2 pot decoda un semnal 256-QAM, dar si ca pentru a folosi multiplexarea statistica este indicat ca rata de bit de mijloc pentru un canal SD sa fie de minim 2 Mb/s.

 

Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.