Tehnologia de inregistrare pe banda magnetica LTO (Linear Tape Open) asigura cel mai bun raport intre capacitatea stocata, performante si fiabilitate la un cost per GB care nu este egalat in prezent de alta tehnologie.

LTO este dezvoltata de catre companii de renume din industria tehnologiilor de stocare: IBM, HP si Quantum. Aceste companii lucreaza impreuna pentru a imbunatati permanent caracteristicile si performantele formatului LTO si acorda licente si altor fabricanti pentru a asigura compatibilitatea casetelor LTO cu banda magnetica.
Tehnologia LTO adreseaza o gama larga de aplicatii: backup, transfer de date de mare capacitate, arhivare pe termen lung (in situatii in carea stocarea pe medii de inregistrare mai scumpe nu este justificata), stocare offline.

LTO poate juca un rol in Nearline storage, aplicatie in care nu este necesar ca datele sa fie disponibile instantaneu, dar care pot fi aduse online rapid atunci cand este nevoie.
De la protejarea si pastrarea datelor pe termen lung, arhivarea informatiilor in sistemul bancar si pana la editarea urmatorului block-buster hollywood-ian, tehnologia LTO poate adresa nevoi specifice utilizand o tehnologie low-cost, fiabila si sigura.

LTO - tehnologie simpla, fiabila, bazata pe tehnologii de stocare consacrate
- caseta cartridge LTO Ultrium utilizeaza formatare de tip LTFS (Linear File Type System) care faciliteaza utilizarea benzii magnetice in acelasi fel in care se utilizeaza un hard disk. Odata introdusa caseta, se poate vedea structura de directoare, se pot deschide fisirere facand clic pe icoane. Fisierele pot fi actualizate si in general pot fi utilizate ca si cum ar fi rezidente de un hard disk
- fiecare caseta dispune de o memorie non-volatila (LTO-CM=Cartridge Memory) care contine informatii despre structura de directoare, informatii hardware si contorizare erori. Memoria este alimentata, citita si scrisa utilizand un semnal de radiofrecventa (fara a necesita contact electric direct)
- LTFS poate avea 2 tipuri de operare: Single-drive mode (de sine statatoare) sau Library-mode (in automatizari cu roboti de arhiva). In operarea de tip Single-drive mode utilizarea este similara folosirii unui stick de memorie USB sau a unui HDD portabil
- tehnologie care poate securiza datele intregistrate daca se utilizeaza functionalitatea WORM (Write Once Read Many) in care scrierea este permisa o singura data intr-un format protejat la stergere sau rescriere. Fiecare generatie de casete LTO are o versiune normala (citire/scriere/suprascriere) si o versiune WORM (scriere o singura data). Casetele cu functionalitate WORM asigura integritatea si securitatea datelor in aplicatii de backup si stocare pe termen lung.

Tehnologie de stocare care se integreaza foarte bine cu solutiile de stocare existente
Banda magnetica nu are inca rival din punct de vedere al capacitatii, fiabilitatii, portabilitatii si securitatii si continua sa joace un rol crucial in prezervarea si protectia de date. In acest fel datele raman protejate in eventualitatea virusarii sau la spargerea breselor de securitate.
Stocarea mixta a datelor pe disc si banda magnetica
Banda magnetica functioneaza bine impreuna cu solutiile de stocare pe disc (HDD sau alte medii) pentru a adresa multiple necesitati. Solutiile de stocare pe disc sunt utile pentru accesarea datelor corespunzatoare aplicatiilor care necesita viteza si performanta, insa odata ce datele incep sa fie accesate din ce in ce mai rar, acestea ar trebui transferate pe banda magnetica. Conform studiilor efectuate in diferite centre universitare privind accesarea datelor in aceste institutii, 90% din datele stocate pe HDD nu au mai fost accesate din nou, iar alte 6.5 procente au fost accesate doar o singura data. Aceste date neaccesate pot fi stocate pe banda utilizand formatul LTO care asigura un raport pret-performanta si fiabilitate care nu poate fi egalat in prezent. Este in acelasi timp si un mediu de stocare care necesita mai putina energie in timpul exploatarii.
Ultima barca de salvare: stocarea off-line pe banda magnetica
Chiar daca nu este atat de evident, in cazul operatiilor in care se fac copieri ale informatiilor (disk-to-disk) pentru aplicatii de backup pot aparea in mod frecvent erori de sistem care sa stearga accidental toate datele de pe disc. De aceea o copie offline este foarte importanta.
Un alt aspect este reconstruirea sistemului in situatiile in care toate bresele de securitate au fost depasite iar sistemul a fost atacat de catre hackeri compromitand astfel date importante si munca de ani de zile a unei companii.
Fara backup offline care sa permita reconstruirea sistemului situatia ar fi dezastruoasa.

 

LTO Ultrium - caracteristici
Capacitate mare de stocare
Generatia LTO-7 ofera 6TB de stocare per caseta in regim necompresat, respectiv 15TB de stocare (folosind compresie 2.5 : 1) fiind echivalenta cu stocarea a pana la 800 de filme de rezolutie HD.
Costuri de exploatare semnificativ mai mici
Pretul total de exploatare al tehnologiei de stocare pe banda este semnificativ mai redus decat in cazul tehnologiei de stocare pe HDD (luand in considerare energia consumata, spatiul fizic ocupat si echipamentele aferente).
Costul utilizarii tehnologiei LTO este de aproximativ 1.3 centi per GB, mult mai mic decat in cazul solutiilor de stocare pe disc.
Performanta
Generatia LTO-7 asigura o rata de bit a transferului de date de pana la 300MB/s nativ si 750MB/s cu compresie, facand fata tuturor aplicatiilor consumatoare de resurse.
Securitate
Tehnologia LTO-7 foloseste criptare AES (Advanced Encryption System) pe 256 biti. Acest sistem de criptare a fost proiectat astfel incat sa fie eficient atat in hardware cat si in software.
Compatibilitate
Conceptul de “Open Format” da posibilitatea ca toti producatorii afiliati sa produca medii de stocare si dispozitive de citire cu asigurarea compatibilitatii. In acelasi timp, fiecare generatie de tehnologie LTO este compatibila cu una sau doua generatii precedente facand posibila upgradarea sistemului de stocare fara a afecta functionalitatea acestuia.
Fiabilitate
Banda magnetica este unul din cele mai fiabile medii de stocare a datelor. Nu intamplator toate aplicatiile corporate si enterprise (sistemele bancare, sanatate, companii de asigurari) utilizeaza in prezent aceasta tehnologie de stocare. In plus, la aceste tipuri de aplicatii, pe langa caseta LTO, un rol important il joaca si robotul de arhivare (care este extrem de fiabil).
Tehnologia LTO de inregistrare a datelor pe banda magnetica are o eroare de rata de bit cu 2 ordine de marime mai mica fata de tehnologia de stocare pe disc (HDD):
BER LTO-7: 1 eroare la 1019 biti
BER LTO-5, LTO-6: 1 eroare la 1017 biti
BER SSD: 1 eroare la 1017 biti
BER Enterprise HDD FC/SAS: 1 eroare la 1016 biti
BER Enterprise HDD SATA: 1 eroare la 1015 biti
BER Desktop HDD SATA: 1 eroare la 1014 biti
Portabilitate
Caseta LTO este mult mai robusta si mai rezistenta decat un hard disc mecanic, astfel ca poate fi mai usor transportata. In plus, datorita sistemului de fisiere LTFS se pot stoca (arhiva) fisiere de foarte mari dimensiuni utilizand multiple platforme hardware si software.
Sistem de fisiere LTFS
Sistemul de fisiere LTFS (Linear Tape File System) lucreaza impreuna cu tehnologia de stocare pe banda magnetica LTO (Linear Tape Open) care a fost gandita de la inceput sa fie un format accesibil si deschis ("Open format") tuturor producatorilor afiliati care au posibilitatea sa produca medii de stocare si dispozitive de citire cu asigurarea compatibilitatii.
Caseta cartridge LTO, cunoscuta si sub denumirea de mediu de inregistrare de format Ultrium cu banda magnetica de ½” este la fel de usor de utilizat ca orice alt mediu de stocare, fisierele putind fi copiate cu o simpla operatie "drag-and-drop".
   

LTO ramane o tehnologie de viitor in contextul in care exista o nevoie crescanda de marire a capabilitatii de stocare a datelor.
Capacitatea de a stoca informatie pe plan global se dublat la aproximativ fiecare 40 luni incepand cu anii 1980, iar incepand cu anul 2012, in fiecare zi s-au creat 2.5 exabiti (2.5×1018) de date.
Datorita dezvoltarii tehnologiilor de inregistrare de inalta densitate, caseta LTO are un drum bine stabilit, preconizandu-se fabricarea in viitor a casetei LTO-10 cu capacitate de 48 TB necompresat.
-stocarea pe banda magnetica ofera cel mai bun raport intre pret, calitate si fiabilitate
-fiabilitate pe mai multe planuri: la nivel de caseta (integritatea casetei, informatii privind continutul de fisiere, accesul si multe altele sunt memorate intr-un cip inlogbat in fiecare caseta Ultrium), la nivel de sistem (roboti de arhivare cu sisteme inteligente de diagnoza si backup, potentialele probleme putand fi anticipate inainte ca ele sa apara). In plus algoritmul de scriere WORM (Wrice Once Read Many) asigura integritatea si securitatea datelor in aplicatii de backup si stocare pe termen lung.
-automatizari extrem de performante si de fiabile - robustetea este principalul motiv pentru care acest sistem este utilizat in prezent de sistemul bancar, companii de asigurari si multe alte aplicatii corporatiste
-durabilitate - durata de viata de pana la 30 de ani (in situatia scrierii datelor si pastrarii casetei Ultrium intr-un mediu controlat)
-compatibilitatea - fiind gandit ca un "Open format", orice fabricant de casete Ultrium LTO va avea asigurata compatibilitatea cu orice dispozitiv de citire existent
-capacitate de stocare in crestere - fiecare noua generatie aduce o dublare a capacitatii si performantei. Cu specificatii ale standardului care sunt definite clar, tehnologia LTO depaseste alte tehnologii de stocare din acest punct de vedere.

Generatii ale tehnologiei LTO
Caseta LTO      
Capacitate   -2.5 TB nativ
-6.25 TB cu compresie hardware 2.5 : 1
  -6 TB nativ
-15 TB cu compresie hardware 2.5 : 1
  -12TB nativ
-30 TB cu compresie hardware 2.5 : 1
Format de inregistrare   Ultrium Generatia 6   Ultrium Generatia 7   Ultrium Generatia 8
Performanta   -rata de transfer de date: 160 MB/sec nativ
-pana la 400 MB/sec cu compresie bazata pe hardware
  -rata de transfer de date: 300 MB/sec nativ
-pana la 700 MB/sec cu compresie bazata pe hardware
  -rata de transfer de date: 360 MB/sec nativ
-pana la 750 MB/sec cu compresie bazata pe hardware
Interfete   Interfata fibra optica 8 GB/sec
Interfata SAS: 6 GB/sec
  Interfata fibra optica 8 GB/sec
Interfata SAS: 6 GB/sec
  Interfata fibra optica 8 GB/sec
Interfata SAS: 6 GB/sec
Compatibilitate   -citeste casete LTO-4, LTO-5, LTO-6
-scrie casete LTO-5, LTO-6
  -citeste casete LTO-5, LTO-6, LTO-7
-scrie casete LTO-6, LTO-7
  -citeste casete LTO-7, LTO-8
-scrie casete LTO-7, LTO-8
Caracteristici mecanice   -capul de citire/scriere inregistreaza mai multe piste simultan (LTO-4: 8 piste, LTO-5 si LTO-6: 16 piste, LTO-7: 32 piste)
-caseta LTO (de dimensiuni 105mm latime x 22mm inaltime x 102mm adancime) utilizeaza tehnologia de inregistrare longitudinala “Linear Serpentine Recording” (inregistrare liniara in serpentina). Denumirea provine de la faptul ca inregistrarea longitudinala a semnalului se continua la terminarea benzii in sensul invers dupa translatarea pe verticala a ansamblului de capete de citire/scriere , creandu-se un numar de piste mult mai mare decat cele descrise de capete la o singura trecere (pentru LTO-7 rezulta un total de 3584 de piste pe intreaga latime a benzii de 1/2”). De aici rezulta si densitatea mare de date stocate pe banda.
-caseta utilizeaza o singura rola cu banda care este optimizata pentru fiabilitate maxima. A 2-a rola (rola acceptoare) se afla in interiorul cititorului, inceputul benzii avand un stift de ghidare care este condus catre rola acceptoare dupa incarcarea casetei
- ghidarea pe traseul de transport al benzii nu mai utilizeaza cu preponderenta marginile benzii ca in trecut, ci foloseste suprafata benzii prin crearea unui vacuum intre rolele de ghidare si banda. Se reduce astfel la maxim deteriorarea marginilor benzii care reprezenta sursa principala de reziduuri de banda ce contamineaza mecanica
- ansamblul capului de citire/scriere cu suprafata plata imbunatateste contactul cu banda determinand o inregistrare si redare de calitate

 

Particularitati specifice in utilizarea tehnologiei LTO Ultrium
Caseta LTO Ultrium cu sistem de fisiere LTFS este cel mai modern mijloc de arhivare a datelor.

Cu toate ca acest mediu de stocare functioneaza acum la fel ca un stick USB (este descoperit ca un drive de catre sistemul de operare si prezinta un sistem ierarhic de directoare ca orice alt mediu de stocare utilizat in prezent) - nu este un HDD - si in consecinta nu se va comporta ca acesta.

Banda magnetica este un mediu de stocare LINIAR, nu cu acces aleator. Prin definitie, acest fapt determina existenta unui timp de cautare (SEEK TIME) in care banda va fi derulata pana in momentul accesarii informatiei dorite. Aceste operatii de cautare sunt mimimizate datorita existentei unui cip de memorie inglobat in fiecare caseta Ultrium ce contine informatii despre datele stocate, locatia acestora si starea de sanatate a casetei.