Exista situatii in care semnalele HDTV sunt convertite in semnal analogic pentru a putea fi afisate pe un monitor, display sau proiector video. In domeniul analogic, notiunile de HDTV si “Tri-Level Sync” sunt strans legate intre ele.

Semnalul de sincronizare “Tri-Level Sync” rezolva problemele ce apar la folosirea semnalului de sincronizare traditional “Bi-Level Sync” utilizat in televiziunea de definitie standard (SDTV).

Semnalul HDTV analog este prin definitie un standard pe componente, cunoscut si sub denumirea de HD-CAV. In tabelele de mai jos sunt prezentati cativa parametri ai semnalului HDTV analogic:

Tabel 1. Amplitudini ale semnalelor pentru formatele 1080i/720p (bare color, amplitudine crominanta 100% ) tabel_1

Tabel 2.
Amplitudini ale semnalelor pentru formatele 1080i/720p (bare color, amplitudine crominanta 75% )
tabel_2

Tabel 3. Largimea de banda a semnalelor pentru formatele 1080i/720p
tabel_3

In cazul semnalului HDTV analogic se foloseste semnalul de sincronizare “Tri-Level Sync” spre deosebire de “Bi-Level Sync” care este utilizat in SDTV. In figura 1 este prezentat semnalul de sincronizare “Tri-Level Sync”.
Originea sau punctul de referinta al semnalului de sincronizare se afla la jumatatea tranzitiei dinspre -300mV catre +300mV, la nivelul de stingere (punctul OH din figura). “Tri-Level Sync” are fronturi mai abrupte datorita largimii de banda mult mai mare a semnalului HDTV. Fiind mult mai precis, jitter-ul semnalului va fi mai mic iar procesul de sincro-separare se realizeaza mult mai bine.

Figura 1. Semnal de sincronizare “Tri-Level Sync”
figura_1
Monitorul sau display-ul “cauta” originea semnalului de sincronizare, adica trecerea prin zero (punctul OH ). Fiecare alternanta a semnalului de sincronizare “Tri-Level Sync” (portiunile B si C din figura 1) reprezinta

  • 44 esantioane (perioade de ceas) pentru formatele cu 1080 linii
  • 40 esantioane (perioade de ceas) pentru formatele cu 720 linii

Timpul de crestere de la -300 la +300mV este lat de 4 esantioane +/- 1.5 esantioane.

In figura 2 sunt prezentati principalii parametri ai semnalului de sincronizare “Tri-Level Sync”. Amplitudinile sunt masurate in raport cu umarul posterior al nivelului de stingere. Duratele impulsurilor sunt masurate la jumatatea fronturilor crescatoare sau descrescatoare, iar timpii de crestere si descrestere sunt masurati intre 10% si 90% din amplitudinea impulsurilor. In tabelul 4 sunt prezentati acesti parametri pentru formatele 1080i/720p.

Figura 2. Parametrii semnalului “Tri-Level Sync”
figura_2

 

Front Porch = umarul anterior al stingerii H
Back Porch = umarul posterior al stingerii H
Front Porch level = nivelul umarului anterior
Back Porch Level = nivelul umarului posterior
Neg. Sync = alternanta negativa a impulsului de sincronizare
Pos. Sync = alternanta pozitiva a impulsului de sincronizare
Neg. Sync Fall = timpul de descrestere al alternantei negative a impulsului de sincronizare
Sync Rise = timpul de crestere al tranzitiei de la
-300mV catre +300mV
Pos. Sync Fall = timpul de descrestere al alternantei pozitive a impulsului de sincronizare

Tabel 4. Valorile parametrilor semnalului “Tri-Level Sync” pentru o parte din formatele 1080i/720p
tabel_4
Nota
Bi-level sync este utilizat de televiziunea de definitie standard (SDTV). Se numeste “Bi-Level” deoarece are 2 nivele: nivelul de stingere (0V) si nivelul sincro (-300mV)

Tri-level sync este utilizatde televiziunea de inalta definitie (HDTV). Se numeste “Tri-Level” deoarece are 3 nivele: nivelul de stingere (0V), nivelul alternantei negative a impulsului de sincro (-300mV) si nivelul alternantei pozitive a impulsului de sincro (+300mV)

Concluzie
Semnalul de sincronizare “Tri-Level Sync “ are componenta continua nula datorita simetriei acestuia. Datorita acestui lucru, nu mai introduce o componenta de curent continuu in semnalul video. Astfel, procesele de prelucrare si sincroseparare sunt mai simple.

“Tri-Level Sync “ este mult mai precis datorita fronturilor sale mai abrupte, consecinta a largimii de banda a semnalului HDTV. Un semnal de sincronizare mai precis face ca valoarea jitter-ului sa fie mai redusa, iar procesul de sincroseparare sa fie mult imbunatatit.