Termeni uzuali folositi la descrierea tehnologiilor de HTTP streaming.

ABR - Adaptive Bit Rate
  Tehnologie de streaming HTTP care asigura cea mai buna experienta vizuala posibila din punct de vedere calitativ pentru o gama larga de dispozitive de afisare ajustand dinamic calitatea continutului video catre destinatar. ABR detecteaza in timp real largimea de banda disponibila catre destinatie si capacitatea de procesare a dispozitivului de afisare si ajusteaza calitatrea stream-ului video in mod corespunzator pentru a asigura un continut video care sa nu fie intrerupt frecvent de operatia de buffering.
Tehnologia ABR se bazeaza pe profile ABR, fiecare profil constand intr-un stream de calitate, rata de bit si rezolutie diferita. Stream-urile sunt apoi convertite in segmente de fisiere video si audio care sunt trimise catre destinatar. In timpul vizualizarii materialului video pe dispozitivul periferic (tableta, PC, telefon mobil smartphone), comutarea intre stream-uri se face automat fiind lipsita de tranzitii vizibile in continutul audio si video.
Tehnologia ABR se utilizeaza in cazul retelelor de date fara banda garantata, dar si in retelele mobile 3G, 4G fiind singura alternativa viabila in situatiile in care dispozitivul de afisare este in miscare si/sau banda canalului de comunicatie este afectata permanent de conditiile de receptie.
ADR - Ad Decision Router
  Aplicatie software (rezidenta pe un server) care mediaza si directioneaza in timp real cererile de difuzare a reclamelor analizand serviciile de ADS (Ad Decision Services) bazate pe tipuri de platforme, proprietari platforme si alte reguli de ordin comercial. Acest lucru permite gestionarea mai multor sisteme ADS si generarea de analize si rapoarte detaliate
ADS - Ad Decision Service
  Serviciu bazat pe reguli care determina maniera in care este selectat si combinat continutul de publicitate intr-un program (ex. televiziune, divertisment). Deciziile se pot baza pe reguli specifice cum ar fi data si ora sau pe alte criterii (geografice, demografice, etc)
AIM - Ad Insertion for Multiscreen
  Concept care realizeaza manipularea fisierelor manifest in vederea inserarii dinamice a continutului de publicitate in functie de diverse criterii (geografice, demografice, data/ora, etc)
ALM - Asset Lifecycle Management
  Gestionarea ciclului de viata al materialelor active. Acest concept permite utilizatorilor sa defineasca propriile reguli privind utilizarea copiilor personale de materiale (video), lucru care ajuta la gestionarea acestora in unitatea de stocare (termen definit de compania Imagine Communications)
Cache Miss Rate
  Interval de timp exprimat in procente in situatia in care un material (video) nu este in reteaua CDN si trebuie generat via JITP (Just In Time Packager). In cazul copiilor private ale materialului ("private copy") acest procent este de 100%, iar pentru copiile "shared copy" procentul este de 20%
Catchup TV
  Concept similar cu Video On Demand (vezi definitie VOD), singura diferenta constand in faptul ca respectivul material video a fost deja difuzat pe un canal de televiziune (clasic sau internet). Un exemplu ar fi transmisia de competitii sportive. Contentul este inregistrat automat de catre furnizorul de servicii fiind asfel disponibil la cerere in libraria Catchup TV.
CDN - Content Delivery Network
  Retea de date care livreaza content (materiale video/audio/metadata/informatii asociate) catre clienti/abonati
cDVR - Cloud DVR
  Concept in care dispozitivul de inregistrare nu mai exista fizic la utilizator, ci se afla in "cloud" intr-un sistem de stocare centralizat aflat intr-un data center. Copia inregistrarii poate fi "shared copy" (in care aceeasi copie este accesata de mai multi utilizatori) sau "private copy" (in care fiecare utilizator are propria sa copie). Nu mai exista limitari de banda sau de capacitate (stocarea fiind centralizata in "cloud"), iar cererea de inregistrare se poate face de oriunde si de pe orice dispozitiv conectat la "cloud". Daca utilizatorul are nevoie de spatiu suplimentar de stocare, acesta poate fi solicitat (nu mai este necesar un alt dispozitiv fizic ca in cazul nPVR).
CMS - Content Management System
  Sistem utilizat pentru gestionarea librariilor VOD (vezi definitie VOD)
Codec
  Un dispozitiv hardware sau program software care transforma un semnal dintr-un format dat intr-un alt format (cu cat mai putine pierderi ale calitatii semnalului initial). Codec este un cuvant compus provenind din denumirile operatiilor de Compresie/Decompresie.
Contributie
  Transportul de informatie media (video, audio, metadata si alte informatii asociate) catre un studio de productie video in vederea procesarii inainte de transmiterea sa catre utilizatori/abonati.
DAI - Dynamic Ad Insertion
  Proces dinamic de inserare a publicitatii intr-un continut video vizualizat de catre utilizator/client. Acest proces permite inlocuirea reclamelor care au fost inserate anterior (spre exemplu in situatia in care acestea au expirat sau nu au drepturi de difuzare pe o noua platforma). De asemeni permite directionarea reclamelor pe diverse criterii (geografice, demografice, etc)
DASH - Dynamic Adaptive Streaming over HTTP
  Tehnologie de segmentare a stream-urilor ABR (a se vedea definitia ABR) dezvoltata de organizatia MPEG pentru aplicatii de Web streaming.
Particularitati: foloseste segmente de fisiere cu lugime variabila, nu exista restrictii privind codec-ul utilizat ("codec agnostic"), container Mp4 sau Mpeg2.ts, fisier manifest .mpd
DRM - Digital Rights Management
  In context OTT, DRM se refera la un server care furnizeaza cheia de criptare pentru un anumit content (material video)
DVR - Digital Video Recorder
  Denumire generala pentru un sistem de inregistrare digital al informatiei video si audio.
De-a lungul tmpului s-au dezvoltat mai multe concepte de DVR: nPVR, nDVR, rs-DVR si cDVR.
Edge server
  Server utilizat pentru extinderea numarului de clienti deservit de Origin server (care depinde si de dispunerea geografica a utilizatorilor finali). Din punct de vedere topologic, edge serverul este ultima veriga pana la destinatia finala (client) pentru implementarea tehnologiei de Web streaming.
H.264
  Cunoscut si sub denumirea de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) - este un codec frecvent utilizat pentru inregistrarea, compresia si distributia de content video. H.264 este utilizat in multe standarde HDTV, streaming IP si Web streaming, precum si de catre standardul Blu-ray
HDS - HTTP Dynamic Streaming
  Tehnologie de segmentare a stream-urilor ABR (a se vedea definitia ABR) dezvoltata de firma Adobe pentru aplicatii de Web streaming.
Este utilizata de player-ele Adobe Flash.
Particularitati: segmente de fisiere cu durata de 6 secunde (ISO MPEG4), utilizeaza codec-ul H.264, fisier manifest .f4m, latenta 6 secunde
Headend
  Centru de control care receptioneaza, stocheaza si prelucreaza canale destinate televiziunii in vederea redistribuirii zonale a acestora. Headend-ul poate avea functii interactive, poate insera publicitate si poate gestiona servicii VOD
HLS - HTTP Live Streaming
  Tehnologie de segmentare a stream-urilor ABR (a se vedea definitia ABR) dezvoltata de firma Apple pentru aplicatii de Web streaming.
Este utilizata de dispozitivele Apple (si de ultimele versiuni de dispozitive Android).
Particularitati: segmente de fisiere cu durata de 9 secunde, utilizeaza codec-urile H.264 pentru video si AAC pentru audio, container Mpeg2.ts, fisier manifest .m3u8, latenta 27 secunde (fiind necesare 3 segmente inainte de crearea fisierului manifest)
HVEC / HEVC - High Efficiency Video Codec - sau H.265
  Un codec de inalta definitie compatibil cu semnale video de rezolutie UHD 8K si rezolutii de pana la 8192x4320 pixeli.
H.265 este un codec eficient care genereaza o rata de bit injumatatita la aceeasi calitate a semnalului video in comparatie cu codec-ul H.264 AVC, permitand astfel transmiterea de semnale UHD printr-un canal cu largime de banda mai mica
IPTV - Internet Protocol Television
  Protocol de livrare a programelor de televiziune si divertisment utilizand un canal de comunicatie bazat pe protocolul IP. Spre deosebire de Internet TV - care livreaza content catre internetul public - contentul IPTV este distribuit utilizand o retea IP securizata si controlata. IPTV ofera flexibilitate si face posibila integrarea informatiilor video, audio, text, grafica si alte date interactive. Serviciile IPTV pot fi in direct (live), retransmise la orare prestabilite (time-shifting) sau la cerere (VOD = Video on Demand)
JITP - Just in Time Packager
  Acest tip de packager se utilizeaza in aplicatiile de Catchup TV si Video On Demand (vezi definitie Packager, Catchup TV, VOD).
Spre deosebire de packager-ul normal care efectueaza in mod continuu operatia de segmentare a stream-urilor ABR, JITP efectueaza segmentarea numai cand exista o solicitare, fiecare client (care face solicitarea) avand deschisa propria sesiune de segmentare. JITP creeaza si furnizeaza numai portiunea de material solicitata de catre utilizator/client.
JITT - Just in Time Transcoder
  Acest tip de transcoder se utilizeaza in aplicatiile de Catchup TV si Video On Demand (vezi definitie Transcoder, Catchup TV, VOD).
Spre deosebire de transcoder-ul normal care trebuie sa converteasca content-ul de la intrare (materialul solicitat de client pentru a fi inregistrat) in numeroase profile de rezolutii si rate de bit diferite care vor fi ulterior inregistrate in storage-ul centralizat din "cloud", inregistrarea se va face intotdeauna intr-un profil cu rezolutie si rata de bit ridicata numit profil "mezzanine" (de ex. HLS4 mezzanine), urmand ca transcoder-ul "Just in Time" sa converteasca in timp real acest profil in functie de solicitarile externe. Acest procedeu determina o economie de spatiu de stocare de pana la 80% pentru storage-ul centralizat aflat in "cloud". Transcoder-ul "Just in Time" va alimenta in continuare packager-ul "Just in Time" care va furniza content in orice format necesar la client (tableta, PC, telefon mobil smartphone).
Middleware
  Aplicatii software rezidente atat la furnizorii de servicii cat si la clientii finali care faciliteaza distributia de continut video
MSS - Microsoft Smooth Streaming
  Tehnologie de segmentare a stream-urilor ABR (a se vedea definitia ABR) dezvoltata de firma Microsoft pentru aplicatii de Web streaming.
Este utilizata de dispozitivele Microsoft (XBOX, Windows Phone).
Particularitati: segmente de fisiere cu durata de 2 secunde (ISO MPEG4), utilizeaza codec-ul H.264, fisier manifest server .ism care descrie relatia dintre track-urile video, audio si rata de bit a acestora (fisierele .ismv contin informatie video/audio, fisierele .isma contin numai informatie audio), fisier manifest client .ismc (care descrie stream-urile disponibile, codec-urile utilizate, rata de bit si rezolutia, precum si alte informatii auxiliare), latenta 2 secunde
Multiplexare
  Metoda de concatenare a doua sau mai multe stream-uri video/date in vederea transmisiei simultane printr-un canal de transmisiune.
Multi-screen
  Denumire asociata cu procesarea, furnizarea, monetizarea si vizualizarea continutului video pe diverse dispozitive de afisare aflate la client/abonat (tableta, PC, telefon mobil smartphone) atat pentru materiale difuzate in direct (live), cat si la cerere (VOD = Video on Demand) sau alte servicii interactive
MVPD - Multichannel Video Programming Distributor
  Furnizor de servicii ca de exemplu operatori de cablu, operatori multisistem (MSO=Multi System Operator), operatori care asigura transmisii via satelit sau companii de telecomunicatii care furnizeaza servicii de televiziune si care percep o taxa/abonament catre clienti/abonati.
Aceste servicii includ si furnizarea de content video pe dispozitive stationare si mobile cu conectivitate in IP (televizoare smart, tablete, telefoane mobile) care poarta denumirea de servicii “TV Everywhere”.
nDVR - Network Digital Video Recorder
  Difera de nPVR prin faptul ca receptorul STB nu mai are spatiu local de stocare.
Serviciile tip NDVR realizeaza inregistrarea programelor de televiziune difuzate in direct si stocarea acestora pe unitati de stocare dedicate (aflate la furnizorul de servicii nDVR) permitand utilizatorilor sa acceseze materialele video dupa dorinta. Materialele sunt disponibile sub forma unor librarii, iar utilizatorii nu au spatiu propriu de stocare si nici posibilitatrea de a efectua propriile inregistrari.
nPVR - Network Personal Video Recorder
  Recoder digital - de obicei integrat in receptoarele STB (Set-top-Box).
Dezavantajele acestui tip de recorder se fac simtite in cazul receptoarelor STB de rezolutie HD, caz in care receptoarele sunt scumpe, iar spatiul de stocare pentru inregistrari este de cele mai multe ori insuficient.
Origin server
  Server care ruleaza o aplicatie software ce trimite fisierul manifest catre utilizatorii finali (clienti) care detin diverse dispozitive de afisare (laptop, PC, tableta, telefon mobil smartphone). Origin server-ul utilizeaza standardul HTTP pentru a facilita accesul web. Din punct de vedere topologic, origin serverul este plasat la iesirea packager-ului si este penultima veriga pana la destinatia finala (client) pentru implementarea tehnologiei de Web streaming.
OTT - Over-the-Top
  Furnizarea de continut video si audio via internet fara implicarea si consimtamantul companiilor ce furnizeaza servicii de internet. Contentul OTT este disponibil pentru clienti prin utilizarea de dispozitive de afisare conectate la internet (tableta, PC, telefon mobil smartphone, receptoare STB, televizoare cu conexiune la internet, platforme de jocuri).
Furnizorii unor astfel de servicii care se folosesc de infrastructura companiilor de telecomunicatii utilizeaza protocoale de streaming HTTP, iar serviciile oferite pot fi la cerere (VOD = Video on Demand) in urma platii unui abonament (ex. Netflix) sau gratuite, dar sustinute prin difuzarea de reclame (ex. Hulu)
Oversubscription rate
  Spatiu de stocare de rezerva (exprimat in procente) care deriva din ideea ca nu toti utilizatorii vor utiliza spatiul lor de stocare in procent de 100%
Packager
  Aplicatie software (rezidenta pe un server) care efectueaza operatia de segmentare - transformarea stream-urilor ABR (a se vedea definitia ABR) in segmente de fisiere de durata prestabilita utilizand una din tehnologiile de segmentare (ex. HLS, MSS, DASH,HDS). Packager-ul genereaza si fisierul manifest pentru fiecare profil/canal (care este necesar aplicatiei de player rezidenta pe dispozitivul final de afisare aflat la utilizator). Din punct de vedere topologic, packager-ul este a doua componenta necesara pentru implementarea tehnologiei de Web streaming.
POIS - Placement Opportunity Information Service
  Serviciu care identifica disponibilitatea inserarii de publicitate (oportunitatea de a difuza o reclama) intr-un content (material video) atunci cand exista reguli restrictive. De asemeni furnizeaza informatia necesara pentru a permite inserarea reclamei potrivite in raport cu situatia analizata
Private Copy
  Copie privata - O copie de material (video) pentru fiecare utilizator in parte. Spre exemplu, in SUA reglementarile legale nu permit ca mai multi utilizatori foloseasca aceeasi copie, ci fiecare sa aiba propria copie a programului inregistrat.
rs-DVR - Remote Storage DVR
  Este un concept mixt intre nDVR si cDVR. Utilizatorul foloseste in continuare un receptor STB, dar nu mai are spatiu local de stocare (in unitatea STB). Inregistrarea este initiata de STB, dar este efectuata intr-un sistem de stocare aflat la locatia furnizorului de servicii (operatori de cablu, etc.), fiecare utilizator avand alocat propriul sau spatiu de stocare (cu propriile inregistrari) in sistemul centralizat de stocare. Comanda de inregistrare si redare a materialelor stocate se face in continuare prin intermediul receptorului STB. Avantajul principal al acestei solutii conta in faptul ca receptoarele STB nu mai trebuie inlocuite in cazul in care apar noi rezolutii si standarde pentru imaginea video (asa cum s-a intamplat cu trecerea de la standardul SD la HD cand singura solutie a fost inlocuirea receptoarelor STB, lucru costisitor atat pentru furnizorul de servicii, cat si pentru utilizator).
Scheduler
  Gestionarea inregistrarilor si resurselor bazata pe reguli (comerciale)
SCTE-130
  Standard care faciliteaza semnalarea oportunitatii inserarii de publicitate intr-un program aflat in difuzare (pentru retelele de televiziune prin cablu, servicii Video On Demand, distributie de content video pe dispozitive stationare si mobile cu conectivitate la internet). Semnalizarea oportunitatii este bazata pe decizii luate in functie de diverse criterii. Standardul include componente ca ADS (Ad Decision Router), ADM (Ad Decision Manager), POIS (Placement Opportunity Information Service), s.a.
SCTE-35
  Standard anterior lui SCTE-130 care permite inserarea unei informatii intr-un transport stream (MPEG) pentru introducerea unui material publicitar (de ex. reclame specifice zonei geografice in care este receptionat programul)
Shared Copy
  Copie utilizata in comun. Atunci cand este permis (din punct de verere legal), mai multi utilizatori pot utiliza in comun o inregistrare a aceluiasi content video.
SIS - Subscriber Information Service
  Serviciu care stocheaza, proceseaza si acceseaza informatiile utilizatorilor/abonatilor care pot ajuta la selectia materialelor publicitare potrivite pentru fiecare abonat
Time Shift
  Acest concept permite vizualizarea de programe utilizand functiile clasice de player video: Pause, Play, Rewind.
Materialele video sunt incarcate temporar in "cloud" (cuprinzand materiale care au fost difuzate cu cateva ore in urma sau chiar cu o saptamana in urma). Folosind ghidul EPG (Electronic Program Guide) clientul poate accesa un program difuzat cu n ore/zile inapoi si poate cauta secventele care il intereseaza.
Transcoder
  In context OTT, transcoder-ul converteste stream-uri video de intrare (MPEG2-TS sau H.264, de obicei multicast) in mai multe grupuri de profile ABR (a se vedea definitia ABR). Din punct de vedere topologic, transcoder-ul este prima componenta necesara pentru implementarea tehnologiei de Web streaming.
TV Everywhere
  Furnizarea de content de televiziune (incluzand transmisii live si la cerere) de catre un furnizor de servicii pay-TV catre dispozitivele de afisare ale abonatilor capabile sa afiseze informatia video (tableta, PC, telefon mobil smartphone, televizor conectat la internet)
VAST - Video Ad Serving Template
  Standard XML publicat de organizatia IAB (Interactive Advertising Bureau) care defineste cerintele necesare pentru furnizarea reclanelor catre aplicatii de player-e video digitale.
VOD - Video On Demand
  Livrarea programelor de televiziune si divertisment la cerere utilizand un canal de comunicatie bazat pe protocolul IP, in urma platirii unui abonament
Web streaming
  Denumire generala a tehnologiilor de streaming care utilizeaza protocolul HTTP pentru a transmite informatie video si audio utilizand infrastructurile IP. Acest tip de transmisie foloseste un grup de profile ABR (a se vedea definitia ABR) care constau in stream-uri distincte cu rate de bit si rezolutii diferite.
Profilul care va fi utilizat este dictat atat de retea (banda disponibila), cat si de tipul dispozitivului periferic pe care se face afisarea (tableta, PC, telefon mobil smartphone, televizor conectat la reteaua IP).