Solutie de implementare a unui head-end regional DVB-T2 utilizand un singur sasiu de dimensiune 3RU.

Exista numeroase situatii in care un Head-End regional trebuie sa asigure transmiterea unui numar mic de programe, cazuri in care nu sunt necesare o multitudine de echipamente organizate intr-un numar mare de rack-uri.
Pentru un numarul maxim de 10 canale un Head-End poate fi destul de compact.
Mai jos este prezentata o solutie de "Head-End in a box" intr-un sasiu de 3 RU, folosind sasiul Selenio MCP.

Cu ajutorul unui singur sasiu Selenio MCP se poate configura un Head-End complet insa datorita numarului limitat de sloturi, cu cat se doresc mai multe operatiuni cu atat numarul de canale multiplexate va fi mai mic.
Platforma Selenio ofera posibilitatea de a demodula si decoda semnalele provenite de la diverse surse - satelit, IP sau ASI. Dupa decodare semnalele in banda de baza pot fi procesate, corectate, up-convertite/down-convertite dupa care sunt encodate si multiplexate (sau multiplexate direct de la iesirea demodulatorului daca nu se doreste modificarea stream-ului deja encodat). La toate acestea se adauga si functiile sasiului Selenio cum sunt configurarea tuturor modulelor din sasiu din aceeasi interfata, interconectarea intre module folosind magistrala interna si bineinteles grupurile de redundanta din interiorul sasiului.
In concluzie se poate construi un Head-End complet intr-un singur sasiu Selenio MCP fara a fi nevoie de alte echipamente externe.
Pentru exemplificare prezentam o configuratie de Head-End regional instalata de catre noi pentru a alimenta un emitator DVB-T2 configurat pentru o modulatie de 256-QAM si Code Rate de 5/6 care permite transmiterea unui buchet de canale cu o rata de bit totala de pana la 50 Mb/s. Acest Transport Stream poate fi:
- un buchet de 20 canale SD de 2.5 Mb/s sau
- un buchet de 10 canale HD de 5 Mb/s sau
- un buchet mixt de 6 canale HD de 5 Mb/s + 8 canale HD de 2.5 Mb/s.
Asadar intr-un sasiu Selenio echipat cu 1 multiplexor MDX2 care trebuie sa faca parte din orice configuratie de head-end, se vor folosi 10 encodere ENC1 si 3 demodulatoare duale SEL-2DEM.


Organizarea modulelor in sasiul Selenio MCP

In aceasta configuratie cele 10 encodere sunt folosite pentru a encoda 10 semnale SDI (SD sau HD in functie de bitrate-ul disponibil) pentru a furniza multiplexorului prin magistrala interna a sasiului 10 canale compresate gata pentru a fi multiplexate. Celelalte canale vor fi asigurate de catre cele 3 demodulatoare duale cu ajutorul carora se pot extrage canalele provenite de la satelit dintr-un semnal modulat DVB-S/DVB-S2. Asadar cu ajutorul celor 3 demodulatoare se pot demodula 6 frecvente diferite de satelit din care se pot selecta canalele ce se doresc a fi multiplexate care vor fi transmise prin magistrala interna direct catre multiplexor.


Schema Bloc

Folosind aceasta configuratie se obtine un Head-End capabil de a transmite minim 16 canale SD si HD in conditiile in care de la fiecare semnal DVB-S/S2 aplicat la intrarea demodulatoarelor se doreste retransmisia a cate unui singur canal. In cazul in care se doreste retransmisia mai multor canale de la demodulatoare, acestea pot fi de asemenea trasmise prin magistrala interna a sasiului Selenio pentru a fi multiplexate.
Singura restrictie in ceea ce priveste numarul de canale multiplexate pentru a fi transmise este ca suma ratelor de bit sa nu depaseasca valoarea maxima a Transport Stream-ului de la iesirea multiplexorului - care poate varia in functie de destinatia Transport Stream-ului.
De retinut faptul ca ratele de bit pentru canalele SD sau HD pot varia in functie de tipul canalului si de calitatea ce se doreste a fi transmisa. Asfel din experienta noastra cu encoder-ele Selenio de tip ENC1 putem spune ca la un bitrate de 1,5-1.75 Mb/s pentru un canal de stiri se obtine o imagine la o calitate demna de a fi transmisa clientilor finali.
Bineinteles ca atunci cand se urmareste folosirea la maximum a latimii de banda a unui emitator DVB-T2 exista si unele limitari de care trebuie sa tinem cont cum sunt faptul ca nu toate set top box-urile DVB-T2 pot decoda un semnal 256-QAM, dar si ca pentru a folosi multiplexarea statistica este indicat ca rata de bit de mijloc pentru un canal SD sa fie de minim 2 Mb/s.

 

Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Descrierea si scopul site-ului nostru

Am refacut site-ul nostru pentru a raspunde mai bine schimbarilor care se produc atat in industria de televiziune, media si telecomunicatii cat si in societate.
In randurile de mai jos explicam ideile care stau la baza realizarii site-ului nostru.
 
Ideea centrala a noului site ro.hydra.ro este aceea de a raspunde provocarilor ultimilor ani, schimbarilor profunde din industria telecomunicatiilor, din televiziune si media:
- televiziunea clasica "liniara", cea cu care am fost obisnuiti in ultimele decenii, se schimba dramatic datorita evolutiei tehnologice extrem de rapide si datorita modului in care utilizatorii "consuma" si acceseaza continutul audio/video.
- modelele de business in media se schimba datorita globalizarii date de distributia continutului audio si video pe retele de date.
- cresterea vitezelor de transfer in retele de date fixe si mobile creeaza noi oportunitati iar firmele de telecomunicatii devin producatori si furnizori de continut media.
- achizitia, prelucrarea, productia si distributia de content video migreaza catre IP si catre software datorita flexibilitatii si reducerii semnificative a perioadelor de cercetare si dare in exploatare de noi produse.
- in zonele de tehnologie legate de media, apare o lipsa de specialisti in societatea romaneasca.
 
Raspunsul nostru la aceste provocari este sa oferim solutii complete - mai mici sau mai mari - in locul prezentarii de produse.
Prezentarea de produse este usor de urmarit pe site-urile producatorilor dar asamblarea acestora in solutii functionale este dificil de gasit.
Totodata ne axam pe solutii IP si software din perspectiva unor abordari inovative care duc la flexibilitate si avantaje in functionare.
 
Astfel incercam sa organizam logic si intuitiv structura site-ului nostru.
Aici gasiti solutii sau sisteme complete pentru diverse cerinte in achizitia, productia si distributia semnalelor video.
Sunt prezentate solutii pt. toate categoriile de utilizatori si dimensiuni de proiecte.
Important este sa prezentam solutii testate si nu teoretice si care sa corespunda nevoilor actuale de pe piata.
Pornim de la probleme concrete de care ne-am lovit sau pe care le-au primit partenerii nostrii din piata si prezentam modul de rezolvare.
 
Site-ul nostru este inca experimental si ne concentram in aceasta perioada pentru finalizarea si gasirea unei structuri optime.
Pornim cu solutii mai simple pentru rezolvarea unor cerinte punctuale si functie de raspunsul utilizatorilor vom trece si la solutii integrate si complexe.
 
Vom continua sa publicam articole ca in trecut, adresate specialistilor ca puncte de sustinere pentru solutiile prezentate.
 
Ne dorim ca noul nostru site sa fie mai util vizitatorilor si, daca considerati, transmiteti-ne, va rugam, sugestiile dvs. la office@hydra.ro

Ce este nou pe site-ul nostru

Noduri pentru distribuite R-MAC-PHY compatibile cu standardul DOCSIS 3.1   Nodurile sunt echipamente componente ale retelelor de distributie pe cablu. DEV6811 si DEV6871 sunt doua tipuri de noduri pentru arhitecturi distribuite R-MAC-PHY care pot fi utilizate in...  

NewTek NC1 I/O IP - gateway HD pentru semnale video IP necompresate SMPTE 2110 si semnale video IP compresate NDI   NC1 I/O IP realizeaza conversia bidirectionala a semnalelor video necompresate SMPTE 2110 si a semnalelor video IP NDI.Echipamentul este util in ecosisteme cu worflow-uri integrale in IP si ofera...  

Tricaster 410 Plus - sistem integrat pentru productii video mici   Tricaster 410 Plus este un sistem de productie complet ce include mixarea surselor video si audio externe, grafica, efecte, canale de playback, inregistrare video multicanal, monitorizare cu...  

Selenio SNP - gateway UHD, procesor si convertor pentru semnale video IP necompresate SMPTE 2110   Selenio SNP este un echipament cu procesare nativa in IP ce prelucreaza semnale video si audio necompresate in conformitate cu standardele SMPTE 2110. SNP poate fi utilizat pentru conversia...  

Selenio XD - modul de conversie video/audio si frame synchronizer de clasa broadcast pentru procesari video si audio in banda de baza   Selenio XD este un modul de conversie video/audio si frame synchronizer de clasa broadcast destinat procesarilor video si audio in banda de baza. Poate converti semnale video de diverse formate (de...  

Receptor DVB-T2/T/C cu capabilitati conversie in timp real la IP- Transport Stream, DVB-ASI si inregistrare de Transport Stream   De multe ori este necesara conversia semnalelor DVB-T2/T/C la IP Transport Stream. Acest echipament de gabarit redus poate functiona de sine statator si poate fi utilizat pentru o gama variata de...  

Combiner profesional L-Band pentru transmisie pe satelit    Echipament pentru rack (avand dimensiunea de 1RU) pentru agregarea mai multor semnale de intrare (cu gama de frecventa in intervalul 950 … 2150 MHz), semnalul rezultat la iesire fiind utilizat in...  

Splitter activ cu capabilitate de alimentare LNB pentru aplicatii de receptie satelit   Echipament pentru rack pentru distributia fara atenuare a semnalelor RF in gama de frecvente 500 … 2300 MHz. Intrarea splitter-ului are capabilitate de alimentare pentru LNB-ul antenei de satelit.   

Switch-uri L-band simple cu comutare automata sau manuala pentru aplicatii de receptie/transmisie satelit   Acest echipament de tip rack este destinat aplicatiilor profesionale pentru comutari manuale sau automate a semmnalelor provenite de la mai multe antene de satelit, precum si in lanturile de...  

Amplificator distribuitor profesional pentru semnale L-Band pentru receptie/transmisie satelit    Acest echipament (pentru instalari de tip rack) se utilizeaza pentru amplificarea si distributia semnalului provenit de la antene de satelit.Este un amplificator/distributor de semnale de satelit...  

Studio de productie simplu pentru bugete reduse   Aceasta solutie se adreseaza studiourilor mici utilizate in televiziuni locale, scoli, licee, universitati, lacase de cult, muzee, sali de conferinte. Sistemul permite utilizarea a unui numar maxim...  

Solutie de editare distribuita a contentului video pentru studiouri mari   In studiourile mari se utilizeaza de cele mai multe ori o partitie centralizata (spatiu de stocare) care sa fie accesibila tuturor editorilor care lucreaza concomitent in realizarea diferitelor...  

Solutie de analiza a calitatii contentului video pentru studiouri TV mari si retele de distributie liniare sau online   Este prezentata o solutie de control automat al calitatii contentului media pentru:- studiouri mari de televiziune, pentru analiza automata a calitatii fisierelor video, Transport Stream inainte de...  

Solutie de analiza a calitatii contentului video pentru case de productie si studiouri TV mici   Aceasta este o solutie de control automat al calitatii contentului media pentru:- casele de productie video, asigurand conformitatea materialelor media create de catre statiile de lucru in procesul...  

Solutie receptie satelit cu redundanta pentru furnizori de servicii de comunicatii   Solutia asigura receptionarea neintrerupta a serviciilor transmise prin satelit realizand receptia in doua locatii geografice distincte a aceluiasi satelit. Aceasta solutie de redundanta se...  

Solutie redundanta N+1 pentru antene de satelit   Solutia ofera un sistem de redundanta complet automatizat pentru un parc de antene. Sistemul compara nivelele de receptie ale antenelor cu un prag prestabilit si comuta automat in caz de avarie pe...  

Studio productie 4K   Solutia prezinta un studio de productie 4K cu procesare si funtionare nativa in IP. Se pot folosi camere cu cost redus de rezolutie UHD care sunt echipate numai cu iesire HDMI.   

Solutie receptie satelit cu demodularea semnalelor video si transport pe fibra optica via IP   Solutie de receptie a semnalelor de satelit intr-un centru de receptie, routarea acestora in functie de necesitati urmata de demodulare si transmisia semnalelor video via IP prin fibra optica spre...  

Solutie receptie satelit cu routare semnale, transport pe fibra optica si demodulare la destinatie   Solutie de receptie a semnalelor de satelit intr-un centru de receptie, routarea semnalelor RF in functie de necesitati si distribuitia acestora pe fibra catre multiple locatii situate la distante...  

Solutie receptie satelit cu transport 1:1 pe fibra optica si demodulare la destinatie   Solutie de receptie a semnalelor de satelit intr-un centru de receptie si distribuitia 1:1 a semnalelor RF catre multiple locatii situate la distante de pana la 2 Km. In locatiile de destinatie...  

Solutie compacta si economica de distributie a 16 semnale SDI via fibra optica   Este prezentata o modalitate de distributie a 16 semnale HD-SDI (1080p) pe o singura fibra optica intre 2 cladiri sau intre locatii aflate la distante de pana la 2Km.Aceasta solutie are urmatoarele...  

Transmisie video live via IP fara degradarea calitatii utilizand reteaua publica de internet   Solutia ofera transmisie video live utilizand pana la 4 camere prin retea GSM 4G fara artefacte video sau sacadari ale imaginii (imagine similara calitativ unei transmisii clasice din studio)....  

Procesare video, up-down conversie si IP Gateway bidirectional pentru semnale UHD utilizand modulul SEL-1UHD3-x-S   Modulul face parte din portofoliul platformei mixte de procesare de semnale baseband si broadband Selenio MCP3 facilitand realizarea tranzitiei semnalelor video transmise traditional in banda de...